Wednesday, November 14, 2007

Persoana Fizica Autorizata

Tot am cautat in ultima vreme detalii despre ce inseamna PFA si cu ce se mananaca. Si tot cautand pe google, am ajuns pe blogul lui Filip.

Dupa cum zicea Claudiu Andrei:

PFAul in acest moment este o solutie foarte viabila de plata, mai ales pentru joburie cu salarii ceva mai mari.

In primul rand pentru ca pentru a fi angajat conform codului muncii, companii trebuie sa dea cca 45% din fondul de salarii la stat, deci tu practic ramai cu 55% din bani.

Daca se foloseste un sistem pe contract si PFA, la acelasi fond de salarii, pe care il vei incasa integral, trebuie platit 16% impozit pe profit (nu pe venit, si o spun din experienta proprie), deoarece exista o paleta de chelutieli deductibile care nu trebuie sa depasasca 60% din venituri. In aceste cheltuieli poti include chirii, electricitate, telefoane, etc, cheltuieli care oricum le faci.

In plus ai obligatia de a-ti negocia contributiile la stat, ceea ce insemna ca poti sa iti negociezi la ce valoare consideri, chiar si deloc, deoarece legea nu percepe clar acest lucru.

Singurul impediment este ca trebuie sa iti tii contabilitatea in partida simpla, ceea ce sincer e relativ simplu.

In concluzie daca lucrezi cu PFA, poti sa iti pastrezi chiar si 90% din fondul de salarii, ceea ce e substantial mai mare decat 55% prin codul muncii.

In plus avand in vedere ca sistemul asigurarilor de stat e la pamant si oricum e recomandata o asigurare privata de sanatate si chiar si un sistem privat de pensii, personal consider ca aceste contributii care trebuie platite la stat sunt pur si simplu nefolositoare.

Daca totusi vrei o varianta care sa aduca atat beneficiile financiare ale PFAului cat si pe cele ale unei carti de munca, varianta hibrida pe salariu minim este ideala.

Faina idee, in special plina de valoare datorita intrebarilor si cazurilor particulare din comentarii...

Dezbaterea a continuat pe un grup de discutii.

9 comments:

Anonymous said...

Cam astea-s motivele pentru care eu nu lucrez la sef ci doar in retea de tip MLM [multimarketing]. Acolo tre` sa fii PFA si toate merg grozav si muncesti cat iti permiti pe zi, nu 8 sau nu-stiu-cate ore pe zi cum iti cere seful ;)

Unknown said...

Faina si treaba asta, desi prin MLM eu inteleg variatii pe schemele piramidale...

Gina, tu ai PFA? unde trebuie sa mergi intai in Iasi ca sa iti faci?

Andreea Patrichi said...

E greu sa obtii un credit ca PFA.
Cat despre impozit, exista varianta de impozitare la norma de venit, nu in sistem real(daca te intereseaza mai multe iti mai spun).

Anonymous said...

MLM e piramidal, insa au am cautat o firma la care sa-mi convina conditiile si sa nu intru la belele din cauza oamenilor care se inscriu, ca la Oriflame.
PFA inca nu am, deocamdata nu am nevoie, pana la 7 milioane pe luna. Dupa o sa fie nevoie sa-mi fac. Dar am o prietena care are. In principiu tre sa te duci la primarie. Ea a platit 100 euro la o firma ca sa-i faca actele si ca nu mai umble peste tot. Dar asta acum 2 ani.
Bafta daca vrei sa-ti faci :D

Unknown said...

Merci mult de informatii! Momentan partea de creditare nu ma intereseaza, ca inca sunt in stadiul in care nu le inteleg rostul si mai am gandirea "comunista" ca o sa platesc mai mult asa.

Eu totusi as vrea sa-mi fac singur PFA, desi am auzit ca o sa am putin de umblat... Oricum sunt deschis la idei si sfaturi. :D

Anonymous said...

Cum faci PFA:
1. Primaria, autorizatii. Necesar: dovada spatiu sediu social (contract chirie, extras CF, contract cumparare), acordul vecinilor cu care ai perete comun (sus, jos, st, dr - scrie si semneaza tu!), buletin, mica taxa, dovada ca ai calificare in obiectul de activitate (diploma liceu, faculta, cursuri). Primesti autorizatia in 15 zile.
2. Camera de comert - certificat de inregistrare si CUI. Acolo-s draguti cu tine si te ajuta. Multi bani. Vreo 400 Lei.
3. Cu cele 2 de mai sus la finante.

Trebuie sa te gandesti ce activitate principala ai, sa-i iei CAEN-ul. Poti avea si activitati secundare!

Si atat!
Bafta!

Anonymous said...

stiti cumva daca investesc o suma din profit mai platesc si impozit la aceea suma?

Unknown said...

Nu, ca PFA nu mai platesti impozit pe suma investita din profit.

Anonymous said...

buna ziua.sant nou in breasla ,,persoana fizica autorizata,, si as dori sa stiu ce organe de control au dreptul sa ma controleze,in special daca INSPECTORATUL MUNCII are vreo legatura cu mine.m-am trezit cu un individ de la aceasta institutie care m-a chemat la sediu cu actele ,nu stiu pt ce si nici de ce.va multumesc pt ajutor.