Chiar azi mă uitam pe fotografiile unui amic și mă întrebam de ce se chinuie să-și scrie numele pe fotografiile postate... E clar că în digital legea "Copy/Paste" e cunoscută de mai toţi, dar mă gândeam în sinea mea: Care fotograf copiază alt fotograf, mai ales pe un amator?
Astăzi eram cu Gina la expoziția de fotografie de la Casa de Cultură Mihai Ursachi din Parcul Copou. Este o expoziție cu vânzare realizată de noua grupă de fotografi entuziaști care-l au ca mentor pe dl. prof. Agapi. Între fotografiile expuse de învățăceii ce au început cursurile în noiembrie, am zarit-o și pe aceasta:
Ciudat sentiment am avut în acea clipă... Ca să fiu mai ușor înțeles, am să vă rog să comparați cu următoarea fotografie:
Totuși, licența by-nc-sa sub care am publicat fotografia pe flickr spune clar: trebuie menționat autorul, iar scopul în care va fi folosită nu poate fi unul comercial!
Acum, să mă consider furat sau recunoscut? :D
Cred că am să merg să discut subiectul și cu domnul profesor...
10 comments:
Furt estem, monșer!
Chiar și o idee de scenariu pentru o fotografie luată de un alt pozar intră, după umila mea părere, la capitolul furt. Am avut de curând o astfel de experiență in care doi bloggeri mi-au copiat ideea și au apărut pe blogurile lor fotografii identice cu a mea. Nu e un sentiment DELOC plăcut și-ți împărtășesc sentimentul, dar asta-i viața. Nu zic... faci o poză, e ok, și eu am ieșit cu alte persoane la fotografiat in grup, dar am respectat ideea și tot ce nu a ținut de propriile mele puteri, am păstrat pentru mine, nu am publicat nicăieri.
Îți sugerez sa mergi să vorbești cu îndrumătorul respectivului să-l ia puțin de urechi, nu de alta dar chiar trebuie puțin respect față de munca fiecăruia. Până la urmă fotografia e muncă, fiecare știe cât timp petrece citind și invățând pentru a scoate cât mai bine o amărâtă de poză...
Drept ce spui! Găsisem o interesantă discuție despre furtul de idei, dar să iei fotografia altuia, mi se pare puțin prea mult. :)
Pai sunt curios ce ai sa rezolvi. Sa ne tii la curent.Se vede clar ca pozele sunt identice.
Si copyrightul pus pe poze poate fi inlaturat daca se doreste a se fura o fotografie.
Așa-i, deși un ochi ager cred că poate observa pe care fotografie s-a adăugat un nou layer sau de pe care a fost șters conținut.
Oricum Alex, la fotografiile tale mă uitam și mă gândeam să îți recomand sa nu mai pui scrisul. ;) Eu cred că distrage mult de la esența fotografiei. În ciuda împrumutului, eu prefer să le las cat mai naturale.
Marius am sa las totusi scrisul.Si eu prefer sa las fotografiile cat mai naturale.
(Nu ma pricep sa le prelucrez prea mult in photoshop) :P
totusi ce ai de gand sa faci cu "imprumutul"?
Luni merg să discut problema. Nu am mai avut timp zilele astea...
Dacă ești interesat, am să schițez un rezumat al soluției
Chiar sunt curios ce si cum se intampla. pls tell!
Din pacate si pentru profesori, conceptul de drept de autor e ceva extrem de ciudat si nou. Prin 98 mi-am gasit "munca" depusa la expozitia studentilor de la Academia de Arte (lucrarile de licenta). Raspunsul Magdei Obeja "curatorul" expozitiei a fost extrem de simplu "da... conteaza?" avind la baza inexistenta de pe atunci a legilor drepturilor de autor.
E trist că așa stau lucrurile, deși din '98 încoace cred că au început să se mai îmbunătățească cultura legată de drepturile de autor.
Cred că trebuie predate și câteva ore de etică aplicată...
Cât despre finalitatea întrebării mele, după ce a ajuns vestea la dl. Agapi, am observat că a scos fotografia din expoziție! Ieri abia, la finalul expoziției am reușit să ma sincronizez cu dumnealui și după ce am făcut cunoștință, am discutat pe acestă temă.
Pot să spun că nu era deloc încântat de plagiat.
Post a Comment